Грујић о једној од кључних реформи у сектору обрзовања – Националном моделу дуалног образовања

Грујић о једној од кључних реформи у сектору обрзовања – Националном моделу дуалног образовања

Директорка Kанцеларије за дуално образовање и НОKС проф. др Габријела Грујић представила је данас, на конференцији „Значај учења кроз рад и социјалне инклузије за развој привреде Западног Балкана (WБ6)“, једну од кључних реформи у сектору образовања – Национални модел дуалног образовања.

На скупу који је организован у Привредној комори Србије, у склопу пројекта „Знањем до посла“ (Е2Е) и реализује се под покровитељством Владе Швајцарске, и представници приватног сектора Западног Балкана имали су прилику да размене мишљења о формалном и неформалном учењу кроз рад и социјалној инклузији као снажним механизмима за превазилажење дисбаланса између понуде и потражње за компетентном радном снагом и креирање друштва једнаких шанси.

Директорка Грујић је учесницима скупа говорила и о изазовима са у имлементацији модела дуалног образовања, али и новим законским решењима којима је циљ да отклоне све недостатке уочене у пракси.

„Након четири године примене Закона о дуалном образовању, показало се да постоји простор за унапређење квалитета и обима учења кроз рад и једноставније укључивање послодаваца у дуално образовање. И то ћемо решити, јер ћемо планираним изменама Закона наставити да унапређујемо квалитет образовања и оспособљавамо младе да што ефикасније одговоре на изазове технолошког развоја“, рекла је директорка Грујић.

На скупу су и представници приватног сектора Западног Балкана имали прилику да размене драгоцена искуства о формалном и неформалном учењу кроз рад и социјалној инклузији као снажним механизмима за превазилажење дисбаланса између понуде и потражње за компетентном радном снагом и креирање друштва једнаких шанси.

У региону WB6, где је потреба за стручном радном снагом и унапређењем запошљивости, нарочито младих, заједнички именитељ, учење кроз рад може да има одлучујућу улогу у подстицају економског развоја, социјалне инклузије приватног сектора и свеукупном привредном развоју региона, речено је на скупу.