Грујић и Весић потисали Меморандум о сарадњи на развоју тренинг центра у саобраћају

Грујић и Весић потисали Меморандум о сарадњи на развоју тренинг центра у саобраћају

Директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација проф. др Габријела Грујић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписали су данас Меморандум о сарадњи на развоју тренинг центра у железничком, ваздушном и водном саобраћају. Документ је, како је речено, основ за унапређење сарадње две институције и даља улагања у образовање будућих кадрова из ове области.

Том приликом, свечано је отворена реконструисана зграда Ваздухопловног тренинг центра Ваздухопловне академије у Београду. Према речима директорке Грујић, тренинг центар се снажно развија и усклађен је са међународним стандардима.

„Ваздухопловна академија има екстерну базу у Вршцу где млади имају прилику да уче у реалном радном окружењу. Дозволе које буду добијали у Ваздухопловној академији биће усаглашене са ЕАСА стандардима. Зато је важан меморандум који сам потисала са министром Весићем, јер нам омогућава да направимо и корак даље, да наставимо умрежавање енергије, подршке, посвећености, знања и институција. Циљ је да заједно обезбедимо што квалитетније студијске програме на нивоу средњег и високог образовања и обуке за школовање кадрова“, рекла је Грујић.

Министар Весић је рекао да је напредак Србије у сектору саобраћаја евидентан и најавио експанзију ваздушног и железничког саобраћаја. Весић је истакао да ће се у новој згради тренинг центра у Београду налазити симулатор за Ербас А320, и да ће се на Ваздухопловној академији годишње школовати око 120 пилота, као и авиомеханичари и контролори летења.

„Данас смо показали колико улажемо у образовање и колико нам је важно да наша деца добију шансу да се образују и раде. Лиценце које овде буду добијали важиће у ЕУ, а моћи ћемо да школујемо и кадрове из других земаља Босне и Херцеговине, Црне Горе, Албаније, Турске и Северне Македоније. На тај начин Београд постаје и регионални центар“, рекао је Весић.