УЧЕ ЗА НАШЕ ТРЖИШТЕ РАДА У Суботици ће бити изграђен највећи тренинг центар за дуално образовање

УЧЕ ЗА НАШЕ ТРЖИШТЕ РАДА У Суботици ће бити изграђен највећи тренинг центар за дуално образовање

СУБОТИЦА се увек наводи као пионир и лидер у примени дуалног образовања, а континуирано улагање у ову област довело је до тога да добије и највећи тренинг центар у Србији.

Простор у техничкој школи „Иван Сарић“ обухватиће формално, неформално и информално образовање, заузимаће око 3.650 квадрата радне површине – са 11 радионица и 20 специјализованих кабинета, а у његову изградњу биће уложено пет милиона евра, колико ће инвестирати Европска инвестициона банка.

– Ово је подршка дуалном образовању и, уједно, још једна потврда да испуњавамо обећања – истиче градоначелник Стеван Бакић. – Суботица овим постаје центар за читаву Војводину, јер је четвртина ђака који уче по поменутом моделу управо из нашег града. Поносни смо и на дугорочну, ефикасну сарадњу Републике и локалне самоуправе, јер ће наставк улагања у образовање, које једно од носећих стубова развоја нашег града, допринети и привредном развоју.

По речима Габријеле Грујић, директорке Канцеларије за дуално образовање и национални оквир квалификација, тендер за изградњу тренинг центра биће расписан током новембра…

– Брзина трансфера знања, уз осигурање квалитета, припада платформи дуалног образовања. Кроз нови садржај, који ће бити највећи у Србији, обезбедили смо квалитет који ће младе водити на тржиште рада, али не ван Србије, већ управо у Суботици и околини – наглашава Габријела Грујић, не заборављајући ни снажну подршку Политехничке и Хемијско-технолошке школе, те локалне самоуправе и овдашње привреде.

У ТШ „Иван Сарић“, која је међу првима препознала значај дуалног образовања, имају озбиљне планове за будући тренинг центар.

Бавићемо се формалним образовањем наших ученика, али и бити центар за континуирану едукацију, који ће организовати додатне обуке за привреду. Намера нам је да ово постане и центар за признавање претходног учења, где ћемо моћи да издајемо квалификације људима који су стекли знање током живота, али и да организујемо активности образовања одраслих за профиле којима располажемо – објашњава директор Жељко Рајчић.

 

Аутор текста: Ј. Лемајић

Извор: https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1292249/uce-nase-trziste-rada-subotici-biti-izgradjen-najveci-trening-centar-dualno-obrazovanje