МТУ донирао Ваздухопловној академији нову опрему за обуку будућих пилота

МТУ донирао Ваздухопловној академији нову опрему за обуку будућих пилота

Немачка компанија МТУ уручила је данас Ваздухопловној академији у Београду, уприсуству председнице Владе Србије Ане Брнабић и директорке Kанцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација проф. др Габријеле Грујић, авионски мотор Аирбус 318, који ће служити за обуку средњошколаца и студената који планирају да раде у сектору ваздушног саобраћаја.

Ово је прва генерација будућих пилота која се школује у реконструисаној Пилотској академији у Београду, која је са Вршцем јединствен ваздухопловни тренинг центар, а донација ће  допринети томе да обука буде још квалитетнија.

Премијерка Брнабић је захвалила компанији МТУ на донацији, као и на одлуци да изабере Србију као инвестициону дестинацију и изгради фабрику у Старој Пазови, где већ сада ради 230 људи, а план је да их за неколико година буде 500.

“Надамо се да ћемо у партнерству са МТУ и Ваздухопловном академијом доводити странце на образовање и рад у нашу земљу” – рекла је премијерка и додала да су у плану нова улагања у развој регионалног тренинг центра на локацијама у Београду и Вршцу, као и да ће центар постати једини те врсте у овом делу Европе.

Директор Ваздухопловне академије Горан Цвијовић додао је да ће капацитети тренинг центра, односно високе школе, када све буде завршено бити око 1.500 ученика и студената, који ће стицати европске ваздухопловне лиценце.

Брнабић је истакла и значај дуалног образовања које кроз сарадњу спроводе и МТУ и Ваздухопловна академија.

„Дуално образовање је помогло да доведемо неке од највећих инвеститора из Немачке у Србију. Позивам да се ученици, студенти и њихови родитељи као и компаније још више укључе у моделе дуалног образовања“, рекла је премијерка.

Главни програмски директор компаније МТУ Михаел Шрајг оценио је да је данашња донација мали поклону у односу на оно што је да компанија добија у Србији.

„Резултат наше сарадње је и мотивација за будуће генерације. Очекујемо да и овај поклон допринесе даљем просперитету наше сарадње“, рекао је он.