KAНЦЕЛАРИЈА ЗА ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ И НАЦИОНАЛНИ ОКВИР КВАЛИФИКАЦИЈА УВЕЛА СРБИЈУ У ОРГАНИЗАЦИЈУ WORLDSKILLS EUROPE

KAНЦЕЛАРИЈА ЗА ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ И НАЦИОНАЛНИ ОКВИР КВАЛИФИКАЦИЈА УВЕЛА СРБИЈУ У ОРГАНИЗАЦИЈУ WORLDSKILLS EUROPE

Под покровитељством Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) Србија је приступила WorldSkills Europe на Генералној скупштини одржаној у Луксембургу 6. јуна 2024, и постала 33. земља чланица. Званични носилац чланства у организацији је Канцеларија за дуално образовање и Национални оквир квалификација, a техничког делегата делегира Привредна комора Србије.
Постати члан WorldSkills Europe значи да ће Србија моћи да учествује на EuroSkills такмичењу 2025. у Хернингу у Данској, као и на будућим EuroSkills такмичењима.
WorldSkills Europe je организација која је део ширег покрета – WorldSkills International, један вид „образовне олимпијаде“ на којој се омогућава младима да одмере своје стечене вештине и достигнућа. WorldSkills Europe посвећено ради са младима, како би се припремили за послове будућности и веома активно промовише стручно образовање, као и обуке за актуелна занимања широм Европе. Ова организација окупља привреднике, предаваче и младе из преко 30 земаља како би се квалификованим младим професионалцима пружила прилика да се такмиче, стекну савремена знања и искуства и науче како да постану најбољи у својој вештини по избору.
„Узбуђени смо што можемо да поздравимо Србију као чланицу WorldSkills Europe и радујемо се новим перспективама, увидима и знању које ће донети нашим постојећим члановима. Како наше чланство наставља да расте, тако расте и посвећеност свих наших чланова да подигну стандарде изврсности у вештинама, као и жеља да инспиришемо следећу генерацију младих професионалаца широм Европе“, рекао је Гијом Суто, председник одбора WorldSkills Europe.
Проф. др Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дуално образовање и национални оквир квалификација, рекла је: „Мисија Канцеларије за дуално образовање и НОКС је успостављање дуалног образовања као једног од главних носилаца развоја људског капитала и економског развоја Србије, као и да развија стандарде квалификација у складу са потребама савременог друштва, да обезбеди квалитет у процесу стицања квалификација, као и њихову упоредивост са квалификацијама стеченим у другим земљама. Модел дуалног образовања је препознат у Републици Србији као водећа платформа за стицање знања, вештина, способности и ставова, као и лакше запошљавање младих. Сматрамо да је учешће наших тимова на EuroSkills такмичењу важан фактор у вредновању знања и задовољства ученика“.
„Чврсто верујемо да ће укључивање Канцеларије за дуално образовање и национални оквир квалификација као званичног члана WorldSkills Europe значајно допринети размени знања, најбољих пракси и укупном унапређењу стандарда вештина како на регионалном тако и на глобалном нивоу“, између осталог рекла је др Славица Ђукић Дејановић
Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, између осталог рекао је: „У име Привредне коморе Србије, чији је представник технички делегат, изузетно смо поносни што се наша земља укључила у најпрестижније европско такмичење у вештинама и у WorldSkills Europe организацију. За нашу земљу, ово је одлична прилика да на међународном нивоу представи стручност и вештине младих људи у Србији у више од 40 занимања.“

Screenshot