ГРУЈИЋ ЗА РТВ: ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ – ЗНАЊЕ КОЈЕ ВРЕДИ

ГРУЈИЋ ЗА РТВ: ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ – ЗНАЊЕ КОЈЕ ВРЕДИ

Приликом гостовања у јутарњем програму Радио-телевизије Војводине, директорка Канцеларије за дуално образовање и НОКС, проф. др Габријела Грујић говорила је о дуалном образовању као знању које вреди. Том приликом истакла је подршку државе – „као подршку дуалном образовању држава је определила средства за стимулацију младих који се определе за тај вид школовања. Тако ће у првој години школовања, за само један дан проведен у некој компанији где усвајају практична знања, добити накнаду од 4.500 динара и још 5.000 динара месечно од државе. У другој години 9.000, а ако бораве два дана у компанији имају још 5.000 динара, у трећој години накнада је 13.500 динара плус 5.000 као стимулација државе“.

Грујић је истакла да је из досадашњих искустава ученици време проведено у компанијама током школовања виде као изузетно корисно за усвајање неопходних практичних вештина. У овом тренутку између 2.000 до 2.500 ученика заинтересовано је за модел дуалног образовања. Такође, све је више и заинтересованих компанија да се укључе у систем дуалног образовања – истакла је Грујић.

У систему дуалног образовања активно је 950 компанија. Један од примера профила дуалног образовања, који после трогодишњег школовања има почетну плату 100.000 је монтер телекомуникационих мрежа. Ученици који су завршили класичан модел наставе имају 30-ак хиљада мању плату. Њих 67 одсто у дуалном образовању одмах је након завршетка школовања нашло посао.

„Ово је јасан показатељ да и компаније вреднују ученике који по завршетку школовања имају практичне вештине“, закључила је Грујић.

Извор: Радио-телевизија Војводине