Грујић у Новом Пазару: Кроз дуално образовање млади стичу компетенције које прате технолошки развој

Грујић у Новом Пазару: Кроз дуално образовање млади стичу компетенције које прате технолошки развој

Млади који се одлуче за модел дуалног образовања имају јединствену прилику за стицање савремених компетенција у складу са технолошким развојем, и да тако постану кадар по мери модерних компанија – изјавила је данас у Новом Пазару директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација проф. др Габријела Грујић.

Грујић је, на промоцији Националног модела дуалног образовања и оквира квалификација у Новом Пазару, рекла да у овом мом енту наставу по том моделу похађа више од 10.000 ученика, док је акредитацију стекло више од 850 компанија у којима је младима омогућено да раде.

“Драго ми је што и данас видим велики одзив и интересовање школа из Рашког округа за дуални модел. То говори да су препознале значај и бенефите које може да донесе програм дуалног образовања, што је од велике важности, будући да је дуално образовање перспектива за даљи економски развој земље”, рекла је Грујић.

Према њеним речима, до сада је акредитовано 36 студијских програма по дуалном моделу студија, док је у процедури акредитације још 20 нових студијских програма.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац поручио је да је дуално образовање важно, јер олакшава младима повезивање са послодавцима.

“Сваки послодавац жели да у својим редовима има запослене који су спремни да од старта производе и раде конкретне послове. Интересовање привредника и наших школа је изузетно и ово је добар почетак развоја и афирмације дуалног образовања на локалном нивоу”, рекао је Бишевац.

Промоција дуалног образовања у Новом Пазару одржана је како би се учесници боље информисали о предностима овог модела, досадашњим искуствима, као и примерима добре праксе у имплементацији. Искуства су са присутнима поделили директори, ученици који похађају дуалне образовне профиле, студенти који студирају по дуалном моделу, као и представници компанија.

Догађају су, поред представника Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација, присуствовали и представници Министарства просвете, Привредне коморе Србије, локалне самоуправе и ученици, студенти, представници школа и компанија „Radijator inženjering d.o.o.” и „MIZAN LINE“.