Грујић: Прилика за школе из система дуалног образовања, конкурс за грантове до 600.000

Грујић: Прилика за школе из система дуалног образовања, конкурс за грантове до 600.000

Директорка Канцеларије за дуално образовање и НОКС проф. др Габријела Грујић позвала је школе и високошколске установе широм Србије које су у систему дуалног образовања да кандидују пројекте на трећем по реду јавном позиву Регионалног челенџ фонда (Regional Challenge Fund) и тиме стекну услове за добијање бесповратних средстава за модернизацију своје образовне институције.

Јавни позив Регионалног челенџ фонда отворен је до 07. јула. По пројекту школе или високошколске установе могуће је да се одобре средства у износу од 150.000 до 600.000 евра, а средства су намењена пројектима школа који подразумевају инвестиције у опрему и инфраструктуру образовне институције.

„Подршка Регионалног челенџ фонда је завидан подстицај дуалном образовању у нашој држави. Позивам школе да искористе ову прилику и пријаве пројекте, и на најбољи начин искористе средства како би модернизовале опрему и инфраструктуру. На тај начин, креираће се подстицајно окружење за наставнике и ученике у својој образовној институцији, што ће унапредити квалитет образовања за ученике“, рекла је Грујић.

Грујић је нагласила да је ово прилика за све школе и високошколске установе којима је циљ да модернизацијом опреме и инфраструктуре осавремене образовање у Србији.

„Оваквим пројектима повезујемо традиционално и савремено образовање у Србији, јачајући тимски дух младих људи, јер ће радом на новој опреми, они заједно учити и стицати нове стручне вештине, делиће добру енергију и креативност. Верујући у младе и њихово усавршавање, подижемо свест да су образовање и васпитање нова креативна енергија Србије“, додала је Грујић.

Регионални челенџ фонд промовише релевантност стручног образовања и обуке на тржишту рада финансирањем инвестиција у опрему и инфраструктуру образовних институција, које блиско сарађују са компанијама на јачању стручног и дуалног образовања и кроз јавне позиве. Циљ је да се подрже оне образовне установе из региона Западног Балкана које имплементирају стручне или дуалне програме, на свим нивоима, у партнерству са компанијама и пратећи потребе привреде.

У Србији је, кроз два претходна јавна позива пристигло око 60 пријава. Укупно 16 школа из Србије добило је више од седам милиона евра бесповратних средстава које обезбеђује Фонд. Више информација доступно је на веб адреси: https://rcf-wb6.org/?lang=sr