Грујић представила предности дуалног образовања на Техничком факултету “Михајло Пупин” у Зрењанину

Грујић представила предности дуалног образовања на Техничком факултету “Михајло Пупин” у Зрењанину

Директорка Kанцеларије за дуално образовање и НОKС проф. др Габријела Грујић представила је данас предности модела дуалног образовања на Техничком факултету “Михајло Пупин” у Зрењанину, а промоцији је присуствовао и градоначелник Симо Салапура.

Директорка Грујић је рекла да је посета Техничком факултету у Зрењанину уследила на иницијативу студената, што много говори о интересовању младих за дуални модел образовања.

“Зрењанин је град који је од успостављања модела дуалног образовања међу првима желео да чује шта овај модел нуди. Данас смо се окупили као јединствен тим који се бави унапређењем ове нове платформе која ће у будућности обезбедити не само осигурање квалитета образовања, него и одрживост и иновативност привреде”, рекла је Грујић.

Циљ промоције је био информисање учесника о предностима дуалног образовања, досадашњим искуствима и примерима добре праксе у имплементацији Закона о дуалном образовању и Закона о дуалном моделу студија у високом образовању. Догађају је претходио радни састанак у зрењанинској Градској кући током којег је разматрана даља сарадња Града и Kанцеларије.

Градоначелник Симо Салапура је рекао да је Зрењанин право место да се разговара о теми дуалног образовања посебно имајући у виду инвестиције које долазе, колико се нових радних места отвара и какве профиле и стручњака и обучене радне снаге очекују послодавци.

Декан Техничког факултета „Михајло Пупин“ проф. др Милан Николић истакао је да је тема дуалног образовања од посебног значаја за Зрењанин.

Директор Регионалне привредне коморе средњобанатског округа Предраг Станков  рекао је да је у Зрењанину у школској 2022/23. дуално образовање заступљено у две школе „Урош Предић“ и Техничкој школи, а да је до сада око 200 ученика прошло кроз систем дуалног образовања. Према његовим речима, компаније које послују у Зрењанину а део су система дуалног образовања су „Дрекслмајер“, „Новарес“, „Шинвоз“, „Агрорит“, „Точак ауто“, а како каже, придружиће им се и „Есекс“ и Млекопродукт.