Грујић о значају дуалног образовања на скупу Немачко-српске привредне коморе

Грујић о значају дуалног образовања на скупу Немачко-српске привредне коморе

Директорка Канцеларије за дуално образовање и национални оквир квалификација проф. др Габријела Грујић учествовала је на панел дискусији у склопу конференције поводом представљања резултата истраживања Немачко-српске привредне коморе о инвестиционој клими и условима пословања у Србији.

Предвиђања су, како је речено, да ће немачке инвестиције у Србији у 2024. години достићи 10 милијарди евра, са 100.000 запослених у немачким компанијама. Речено је и да компаније које долазе у Србију планирају дугорочно, а један од важних адута су квалификовани кадрови, образовани по дуалном моделу.

„Наш циљ је да у наредном периоду наставимо да се боримо за даље унапређење квалитета дуалног образовања. Доказ да смо на добром путу добили смо данас од представника немачке привреде, који кажу да су српски стручњаци запослени у немачким компанијама у Србији, тражени и у компанијама које послују у Немачкој“, рекла је Грујић.
Она је захвалила председнику Немачко-српске привредне коморе Милану Грујићу на подршци развоју дуалног образовања у Србији.

На конференцији су изнети и резултати истраживања, које је показало да немачке и српске компаније, чланице Немачко-српске привредне коморе, позитивно оцењују привредну климу у Србији. Компаније су изразиле позитивна очекивања у оквиру сопственог пословања, а упркос актуелној кризи, 87 одсто компанија-учесница анкете поново би инвестирало у Србији. Већ трећу годину заредом позитивну оцену добијају фактори који се односе на тржиште рада у Србији: квалификација кадрова, продуктивност и спремност запослених за рад.