Грујић потписала два важна документа за даљи развој дуалног образовања кроз сарадњу са немачким компанијама

Грујић потписала два важна документа за даљи развој дуалног образовања кроз сарадњу са немачким компанијама

Директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација проф. др Габријела Грујић потписала је данас са председником Немачко-српске привредне коморе (AHK) Миланом Грујићем, извршним чланом Управног одбора ове коморе Александаром Маркусом и директором немачке компаније „MTU Maintenance Serbia d.o.o.“ Рајнeром Бекером (Rainer Becker) два важна документа, на основу којих ће бити значајно унапређен развој дуалног образовања кроз сарадњу са немачким компанијама које послују у Србији.
Грујић је потписала Меморандум о разумевању са Немачко-српском привредном комором и Меморандум о сарадњи са немачком компанијом „MTU Maintenance Serbia“. Грујић је захвалила партнерима на снажној подршци у настојању да се обезбеде најквалитетнији образовни програми у складу са убрзаним технолошким развојем, истичући да Србија, када је реч о кадровима, постаје обећана земља за све компаније, а нарочито немачке.
„Наши партнери препознају квалитет кадрова у Србији, али и квалитет програма које можемо да реализујемо како бисмо усвојили нове стандарде квалификација усклађене са европским оквиром. Желим да захвалим директору Бекеру на истрајној и плодној сарадњи која датира из 2019. године са ваздухопловним тренинг центром. Почели смо на нивоу средњошколског образовања, креирали два профила и већ смо одшколовали једну генерацију која је први посао добила управо у компанији МТУ у Старој Пазови, а формирали смо и Високу школу струковних студија Ваздухопловна академија“, каже Грујић.

Наглашавајући значај сарадње са Немачком, она истиче да само Немачка развојна банка (KfW) улаже 50 милиона евра у изградњу три нова тренинг центра, у којима ће се млади професионално оснажити и где ће на најбољи начин моћи да схвате шта значи термин ‘учење кроз рад’. Грујић је истакла да ће 45 школа из Србије покушати да искористе шансу коју нуди Регионални челенџ фонд, јер ће школе чији пројекти буду изабрани на конкурсу, моћи да рачунају на подршку од 150.000 до 600.000 евра бесповратних средстава за опремање по пројекту.

Грујић је истакла да су Меморандуми које је данас потписала од изузетног значаја, јер су основ за још чвршћу сарадњу и подршку немачких партнера у развоју дуалног образовања.

„Дуално образовање је модел будућности, један је од стубова привредног развоја, а истовремено, кроз овај модел млади стичу савремене компетенције, уче како да целоживотно уче и напредују, што им омогућава да се запосле одмах по завршетку школовања и граде пут ка успешној каријери “, додала је Грујић.